Her blir ingen pølsefest!

Her kan bare 7-ELEVEN gå og legge seg ass! Pølsefest liksom... å nei du! Jeg har nemlig oppdaget en aldri så liten sjøpølse i akvariet mitt! Eller rettere sagt sjøpung/tunikat. Den er veldig søt (som alle de små krypa mine såklart), men er vel strengt tatt ikke noen sjøpølse likevel. Og hadde den vært det, så ville det nok ikke vært noen pølsefest her i akvariet særlig lenge... Denne sjøpungen, hvor nå enn søt den er, er en "filter-feeder", altså filtrerer den vannet for fôr-partikler. Da jeg var innom saltvannsavdelingen på Alnasenteret fortalte de meg der at slike filter-dyr ikke klarer seg i så små uetablerte systemer fordi det ikke er nok fôr partikler i vannmassen. Jeg dro jo dit i prinsippet for å kjøpe inn zoo/phytoplankton for filter-feeders... men det hadde dem ikke... :P Så dermed tok jeg heller med meg en flaske med artemiafôr i form av phytoplankton fra jobben min på Buddy, og gav en skikkelig dose nå i kveld... Stakkar'n har jo ikke spist siden jeg kjøpte den levende steinen den står på for 10 dager siden!

Ellers kan jeg fortelle at sjøpungen er gjennomsiktig og rosa (så klart) og ca 1-2 cm i diameter. Den har en slimete og blobbete konsistens, og hadde i starten også et hull midt i massen sin, sikkert et slikt hull som den kunne pumpe vann inn igjennom... Håper den overlever :)

Her på bildet sitter den ca midt på steinen. Rett ved en baby-glassrose <3Kan du se den?

#sjøpung #pølsefest #Buddy #saltvann #akvarium #rosa

Shopping!

Blir bare et kort innlegg nå i kveld, men jeg har vært og shoppa! Syntes det er slik en herlig følelse når pengene ruller inn på konto, og jeg kan bruke litt mer på hobby :D Deilig deilig! Sjønne, pene, glatte, nye esker med lukten av spennende, nye, blanke, ubrukte ting inni! Har såklart shoppa inn til saltvannsakvariet. Bestillte varer til meg selv, og det var spennende når pallen ble levert til jobben ved Buddy Oslo Zoo Senter, pakke ut eske for eske, og finne sakene spesialbestillt til meg, liggende blandt alt det andre :)Handlelista mi?

 • Tropic Marin Pro-Reef Sea Salt 4kg (saltvannsalt)
 • Tropic Marin Elimi-phos Longlife (fosfat-fjerner)
 • Tropic Marin Expert testset med testene pH, alkalinitet, nitrit, nitrat og ammoniakk.
 • Tropic Marin magnesium/kalsium test
 • Fluval Sea CP1 sirkulasjons pumpe for nanoakvarium!

Den tekniske lille duppeditten av en sirkulasjonspumpe/bølgemaskin var jo mest spennende da! Gleder meg til å få testet den i akvariet! Den er tilpasset akvarier på 30-60 liter (mitt er vel fyllt med ca 35 liter nå), pumper 1000 liter i timen, og er på hele 3,5 watt styrke! Håper den ikke bråker for mye altså... Men det blir kult å få innstallert den! Seee, så søøøt den er:Den er 6cm lang og har en diameter på 5cm. Den kan også roteres 270 grader rundt. Veldig nett og søt <3

#fluval #saltvann #shopping #buddy #oslozoosenter #tropicmarine #akvarium

Andre vanntest! Dag 11

Såhh, da ble det vanntesting igjen, og denne gangen med bilder! Juhuuu! Må vel først si at siden forrige vanntest har jeg tilsatt bakteriekultur for å speede opp metaboliseringen av ammoniakken for Nitrosommonas bakteriene. Dette var 2 dager siden. Brukte en uåpnet flaske av Tetra Marine SafeStart og dosserte etter volum. Flasken gikk ut på dato i 2012, så spørs om det gjalp :P Jeg har også kjøpt meg en til liten KJEMPEFIN levende stein i går! Den var mørk og lys rosa over hele og hadde nydelige grønne alger på seg :D Og selvfølgelig masse nyttige bakterier! Den nye steinen er den nederst til høyre! <3

Så, tilbake til målingene...

Referanseboken min er foreløpig "The Nano-Reef HANDBOOK" av CR Brightwell og jeg bruker Red Sea sine testsett som ser slik ut:

Glasset med vann er akvarievannet som skal testes :)

Dagens målinger ble som følger:

 • Temp: 24,5°C (ok, ref.: 22-25°C)
 • Salinitet: 1,026 g/cm³ (ok, ref.: 1,021-1,026 g/cm³)
 • pH: 8,0 (lav!!!!, ref.: 8,1-8,4)
 • Alkalitet: 3,2 meq/L (ok, ref.: 3,0-4,5 meq/L)
 • Ammoniakk: 0 ppm (max. 0,058 ved min temp og pH)
 • Nitrit: 0,1 ppm
 • Nitrat: 0 ppm
 • Kalsium: 500 ppm (ok, ref.: 412,0-450,0)
 • Magnesium: 1560 ppm (ok, ref.: 1288,0-1320,0)

 

Resultater og konklusjon:

Salinitet, pH og alkalitet: 10 liter vannbytte på 1,019 g/cm³ for å korrigere verdiene, så ny vanntest for disse tre verdiene.Ammoniakk: Et minimum 20% vannbytte, altså 7 liter, må taes for å senke nitrit nivået, men mangelen på amoniakk indikerer at modningen av vannet har startet og at Nitrosommonas bakterier er i full sving med oksideringen av ammoniakk over til nitrit. At det ikke enda er nitrat i vannet betyr at Nitrobacter kulturen fremdeles må bygges opp. Jeg må si at jeg er nysgjerrig på hvorvidt nitriten er i økende fase eller synkende :) Spennt på neste måling!


 
Fremdeles høye nivåer av kalsium og magnesium. Det er altså ikke et stoff som er begrensende eller som forbrukes foreløpig. Har lest online nå at høye magnesium nivåer får snegler til å dø først. Vannbytte er anbefalt, og kanskje bytte til salt med mindre magnesiuminnhold. Kan dette være grunnen til at sneglene mine prøver å krype ut??? Hmmm......

Så tiltakene i kveld blir jo å gjøre 10 liters vannbytte og deretter ta en liten dobbeltsjekk av salinitet, alkalitet og pH-verdi. ...og ved å se på de kule fargene fra testene blir det kanskje neglelakk i kveld også :D Tror jeg kjører kalsium-test-slutt-fargen, blå! Mmmm nice! Den er fra Essie og heter "bouncer, it's me" :D

Re-test:

 • Temp: 24,5°C (ok, ref.: 22-25°C)
 • Salinitet: 1,024 g/cm³ (ok, ref.: 1,021-1,026 g/cm³)
 • pH: 8,4 (ok, ref.: 8,1-8,4)
 • Alkalitet: 3,2 meq/L (ok, ref.: 3,0-4,5 meq/L)

Etter 10 liters vannbytte på sg 1,019 g/cm³ ved 21 grader (301g salt pr 10 liter) ble de avmålte verdiene ganske bra. Alkaliteten forble uforandret, men pH'en ble mye bedre. Saliniteten gikk også litt ned, og det syntes jeg er greit i forhold til fordampning. Da vet jeg at det ikke blir for salt før neste påfylling :D Håper den nye levende steinen min har det fint og kommer til å trives uten å blekne så mye som de andre har gjort. Jeg har alt oppdaget en ny rosa slimsak på den! Spennende!

Ellers syntes jeg neglelakken ble ganske bra, og tror jeg tar kvelden :) God natt kjære steinene mine og til dere lesere

 #akvarium #saltvann #vanntest #vannprøver #nitrit #neglelakk #kalsiumblå #glassrosa #levendestein #LS #essie

Iiiiiiiik! Det kryper og kravler med smådyr!

Etter å studere de levende steinene mine mer og mer ser jeg at det har haiket med MASSE små dyr i dem som foreløpig klarer seg, tross vannverdiene! Har jo nesten lyst til å bare springe avgårde til butikken og kjøpe mer! Noe så spennede!

Først oppdaget jeg alger og en DRØSS med søte små snegler. Noen av dem er til og med rosa! (litt blasse farger på bildet..)

Så fant jeg en slimete, rosa blobb. Tror det er en snegle det og.

Glassroser var det selvfølgelig også :D Pene små jævler <3

Også sjøstjerner som er bitte bitte små. Har forstått det slik at disse egentlig bør plukkes bort. At de og er en pest slik som glassrosa. Men inntil videre får de bli :) Søte små <3

Så... overraskende nok begynte jeg å oppdage litt mer piggete dyr, sånn som en kjempelang piggete, hårete mark, og en super søt og liten kråkebolle!Kråkebolla på bildet over gjemmer seg midt i bildet. I en hule. Rett over hula sitter den rosa blobben.

Men kulest av alt, og også eklest: En krabbe!!! En liten hårete krabbe som ser ut som en tarantella! Jeg følte at det var et sjømonster jeg hadde funnet når jeg oppdaget den først! Æsj, så gyselig ekkel! Og jeg som har krabbefobi! Men nå har jeg vendt meg til den. Tror jeg vil kalle den Teddy. Eller Ted. Men hvordan kan den ha unngått min oppmerksomhet så lenge? Ble virkelig overrasket. Og den er vanskelig å fotografere også. Men her er den. Teddy. :) Eller Ted...

Så dette er altså de hittil oppdagede creepy crawlies som habbiterer mine levende stein :D

#saltvann #akvarium #levendestein #LS #krabbe #snegle #glassrose #glassrosa

Første vanntest! Dag 6

På tide å få testa vannet? Jupp! Virkelig! Ser jo at de superfine algene mine sliter og dør og blir hvite... Dette må finnes ut av.

 • Temp: 24 °C (ok, har ligget stabilt på 24 de 3-4 siste dagene.)
 • Salinitet: 1,025 (ok, men litt høyt med tanke på at jeg etterfyllte for fordampning i går)
 • pH: 8,2 (ok)
 • Alkalitet: 3,6 meq/L (ok)
 • Ammonia: 0,5 ppm (max. 0,072 ved min temp og pH!!!!!)
 • Nitrit: 0 ppm
 • Nitrat: 0 ppm
 • Kalsium: 500 ppm (mye)
 • Magnesium: 1400 ppm (mye)

 

Resultat:

Ammoniakkmålingen er på et giftig nivå. Ikke uventet i et nyoppstartet akvarium. Men, i følge en tabell i boka kan jeg forvente en ammoniakkmåling på 2 ppm. etter 5 dager kjøring. Så egentlig er jeg jo på 25% av forventet konsentrasjon. Ser ut som at jeg kan forvente en ammoniakktopp etter ca. 10 dager. Men da er det altså ikke rart at algene mine dør. De blir jo sikkert brennt av ammoniakk konsentrasjonen som er giftig for fisk ved 0,072 ppm. ved min temp og pH.

Det at jeg ikke får utslag i nitrit og nitrat er jo indikasjon på 2 ting: Det ene er at Nitrosommonas og Nitrobacter bakterier ikke enda er etablerte i filteret og derfor ikke produserer nitrit og nitrat fra ammoniakken i vannet. Den andre tingen dette indikerer er at vannet jeg bruker antageligvis er fritt for nitrat! Og dette er jo bra! Jeg har enda ikke skaffet osmoseapparat, så bruker springvann med vannbehandlingsmiddel for å fjerne klor, kloraminer og metaller. Da er det jo en risk for a tilsette nitrat på denne måten, så dette var fint å oppdage. Filtrerer jo også med kull da... :)

At jeg har litt mye kalsium og magnesium tror jeg ikke at gjør noe. Iallefall finner jeg ikke noe info på det annet enn at det kommer til å bli bunnfall av det. Og når organismene forbruker kalsiumen som er i vannet, vil bare det uløste sakte løse seg i vannet og bli tilgjengelig for koraller og alger og slikt. Magnesium vil i for lave mengder gjøre at kalsiumen ikke lenger er løst i vannet, men danner kalsiumkarbonat som feller ut på bunnen. Altså tror jeg det går helt fint å ha litt mye magnesium og kalsium i vannet. Jeg får fylle på med litt mer ferskvann, så vil både saliniteten, kalsiumen og magnesiumen utvannes litt :)

Konklusjon:

For høy ammoniakk tenker jeg at jeg blir kvitt ved å sette på det eksterne filteret, og sette inn litt filterbakterier i filteret for å hjelpe å kickstartelitt. Kanskje jeg får reddet algene?

I tillegg sitter jeg og tenker nå mens jeg tester vannet.... disse fargene på kjemikaliene er jo ganske freshe.. hadde gjort seg bra som neglelakk farge! Tror jeg skal lakke neglene som belønning, nå som testene er unnagjort :D Jeg får poste litt bilder neste gang jeg tester, så man kan se fargespekterene :D

#saltvann #akvarium #vanntester #vannkjemi #ammoniakk #oppstart

Oppsett og hard scape

Sånn. Hvem ville tro at man faktisk trenger litt overskudd for å snekkre en blogg? Ble ikke noen midt-på-natta post i dag kan jeg bare si med en gang :)

Uansett....

Oppstart og oppsett:

Jeg tenkte opprinnelig at jeg bare kunne bruke de gamle, døde korallene vi hadde på jobben for å lage hardscape i akvariet. Trenger man levende stein liksom? Pyttsann! Hadde lest på en annen blogg at man fint kan bruke døde koraller for å redusere hvor mye avfall som fanges opp i akvariet. Så da var det jo ingen sak å ta med seg to bæreposer med forstenede koraller fra jobben.

Vel hjemme igjen satte jeg i gang med å finne ut hvilke korallbiter jeg ville bruke.


Det første jeg gjorde var å fylle korallsand på bunnen. Har lest at man kun skal ha nok til å akurat dekke bunn. I saltvannskar skal man nemlig ikke slamme noe særlig! Litt rart å tenke på, men ok... (Å slamme er liksom når man støvsuger akvariet.. får ut gammel drit på bunnen) På bildet har jeg også med utstyret jeg har tenkt å bruke. Altså Tetra Marine SeaSalt og Dennerle sitt utvendige nanofilter: Scaper's Flow. Dennerle lager svært stillegående filtere, noe som er viktig for meg ettersom det skal stå på soverommet. Jeg har bestemt meg for ikke å ha skummer (noe man egentlig absolutt burde ha), så utfordringen min blir jo å passe på å få en god nok filtrering. Dette utvendige filteret er utstyrt med en såkalt Lilly-pipe som bryter ned vannhinnen, så det er jo mulig at jeg kommer unna med å ikke ha skummer på denne måten.Jeg kludret litt frem og tilbake med korallbitene en stund, og til slutt ble jeg ganske fornøyd :) Men... så leste jeg at i slike døde, urensede biter kan det ligge giftstoffer :( Altså må jeg bruke mye tid og energi på å rense de og det vil ta ca 1 mnd! DET gidder jeg ikke! Så da pakket jeg sammen steinene igjen og dro fo å kjøpe levende stein som inneholder bakteriekolonier og slikt. Og uten giftstoffer.

Jeg dro bort på Alna-senteret, og der hadde de så masse, masse fint i saltvannsavdelingen! Masse! Utrolig vanskelig å bestemme seg for hvilken sten jeg skulle velge! Til slutt valgte jeg to små steiner, også kunne jeg jo heller komme tilbake og kjøpe mer, sant!
Nåvel.... vel hjemme så fant jeg ut at de var jo ikke så veldig små de der steinene likevel... Jeg kjøpte meg to biter med litt luftig levende stein som var heeeeelt overgrodd av organismer. Syntes de var veldig flotte! Tok med meg to litt mindre biter også. Sånn for effektens skyld :) Disse kan jo limes på de større bitene for å skape platåer. Ja, du leste rett, LIMES PÅ! Tenk det a! Selvfølgelig ikke med syper lim eller noe sånnt, men med en type saltvannsement, eller med epoxymasse.

Jeg må jo si at jeg ble veldig fornøyd med disse steinene mine :) De er jo superfine med sine røde og rosa alger, og de grønne algene på siden der :) Så kan jeg jo ta også dandere litt mer når filteret er blitt satt i gang. Nå inntil videre bruker jeg bare et fluval nano filter med svamp og med aktivt kull.

Så, hva har jeg lært?

 • Corallsand skal kun dekke bunnen
 • Tørre, døde, skitne, gamle stein og koraller kan forgifte vannet og må renses ordentlig før de settes i akvariet.
 • Levende stein er superfine og man skal ha 1 kg stein pr 10 liter vann.

#saltvann #akvarium #hardscape #levendestein #korallsand #oppsett

Tanker rundt oppstart...

For 3 - tre - TRE dager siden fant jeg ut at: "Ja, hvorfor ikke starte med saltvann? DET gjør jeg!" Så gjorde jeg det da! :) (ja, jeg må jo slenge på en smily her)

Jeg fyllte vann og salt og tilsatte de første 2,6 kiloene med levende steinene for 29 timer siden, så det er rimelig ferskt! Oppstartsdato er altså: 11. august 2015. Akvariet er på 43 liter, men jeg har kun hatt oppi 30 liter vann. 30 liter vann og 1200 gram Tetra Marin Sea Salt.... eller hva det nå het... Jeg har ikke gjort noen målinger enda, men syntes det ser veldig fint ut så langt. Så fint at jeg nesten GLEMTE å gå på jobb i dag morrest... måtte jo løpe til toget - IGJEN!

Vel, for å oppsummere litt erfaringer jeg har gjort meg så langt:

 • Vannet fordamper rimelig fort, noe som vil påvirke saliniteten, så dekkglass MÅ jeg bare få skaffet sporenstreks!
 • Glassroser er noe man skal unngå å introdusere. Glassroser er en pest og et ugress! Jeg ser jeg har fått med minst 4 stykker, men jeg lar dem leve inntil videre. De er jo litt dekorative da, nå som det er såpass tomt oppi der...

....og utstyrslisten så langt:

 • 1 pose Coralit korallsand
 • 1 Fluval Nano filter for ferskvann
 • 1 Fluval kompaktlysrør på 6500 Kelvin
 • 1 Eheim/Jäger 50w varmekolbe (beste merket!)
 • Termometer
 • 1200 gram Tetra saltvann salt
 • 2,66 kilo levende stein

Målte parametere:

 • Temp: 26°C

Siden jeg jobber i dyrebutikk selv så har jeg SELVFØLGELIG kjøpt det jeg kan via jobben på Buddy Oslo Zoo Senter, beste arbeidsplassen EVER! Men siden vi ikke fører saltvann, så ble det tur til en saltvannsbutikk for å se på levende stein. Valget falt på Oslo Dyrebutikk på Alnasenteret i Oslo. Jeg fikk kjempegod hjelp av de to medarbeiderne jeg snakket med, og han unge gutten som liker bringebær var SUPERkoselig å få hjelp av. Det var han som plukket steinene jeg valgte meg ut etter ca 20 minutter med glaning. Jeg trodde steinene jeg valgte var ganske små, men når jeg fikk satt dem i karet hjemme så jeg jo at de var ENORME for mitt kar, så jeg trenger nok ikke flere hvis jeg ønsker plass til koraller og anemoner..... Det var forresten han som frarådet meg å velge stein med glassroser på. Lurt. Skal prøve å begrense mengden glassroser, så et antall på 4 stk nå i starten er vel ikke å komme unna....

#saltvann #buddy #oslozoosenter #glassrose #levendestein #akvarie #akvarium