En nybegynners første år. DEL 7: Hva er egentlig en korall?

Syvende del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak. ReefMeet er et arrangement for de som er interessert i saltvannsakvarier, har lyst til å starte eller har allerede ett akvarium. Hvis du er intressert i å delta på neste års ReefMeet, eller ønsker mer informasjon, følg med på reefmeet.no eller på facebooksiden ReefMeet eller Saltvannsgruppa.

Men hva er egentlig en korall?

Koraller? Er det selvlysende planter?

Hver gang slekt og familie, eller øvrig besøk kommer hjem til oss og ser akvariet, så sier de alltid: "Wow, så fine planter! Er de selvlysende? Er de ekte? Sånn har vi ikke sett før...". Kult at akvariet gir litt "WOW-effekt", men her forstår jeg at ikke alle vet hva en korall er. Jeg selv, todde jo også det var en form for sjøgress for mange år siden, før jeg begynte å studere biologi.

(bildet er fra ca. 2 år etter oppstart - 180 liter)

Og, ja, koraller har fluoriserende farger under aktinisk lys, slik jeg bruker. Og, ja, de er ekte og levende.

Men NEI, det er ikke planter.

For å forstå hva en korall er, pleier jeg å sammenligne det med en manet. Maneter i havet er jo noe vi alle har et forhold til, enten det er å tråkke på glassmaneter på stranden når vi var barn, eller å frykte å bli brent av brennmaneten når vi bader i havet på sommeren. Så hvis du ser for deg at du snur maneten oppned, og fester den til bunnen, da har du i prinsipp anemonen. Og korall polypper er ikke veldig annerledes enn anemonen.

Her ser du anatomien til korallpolyppen:

En korallpolypp består i hovedsak av en stor munn, koblet på en mage. Ytterst på munnen er det masse små tentakler med nematocytter. På undersiden av magen er vevet direkte ankret i det porøse kalkskjelettet som korallen kontinuerlig bygger ved å avsette kalsiumkarbonat som den tar opp fra vannet. Dette blir til et steinaktig materiale som kalles corallite. Mellom polyppene er det et tynnt lag med vev som gjør det mulig for polyppene å dele næring med de andre polyppene i kolonien. En korall er ofte en koloni satt sammen av mange polypper, den har mange munner og mange mager, men det er fremdeles det samme individet. 

Denne anatomien deles av alle koraller som er steinkoraller. De myke korallene bygger ikke corallite, men de deler fortsatt vev mellom mange polypper.

Men det er mer til korallens anatomi enn bare munn, mage, tentakler, coenosarc og kalsiumkarbonat! Koraller er nemlig et flott eksempel på symbiose. Om vi husker tilbake til DEL 1, og klovnefiskene som lever i symbiose med anemoner, så husker vi at symbiose er et forhold mellom to organismer, hvor begge to er avhengige av hverandre for å overleve, og begge bidrar med noe viktig i forholdet mellom dem.

Organismen som lever i symbiose med korallpolyppen er en type alge. Denne algen kalles Zooxanthellae. Det er den som gir korallen en (som oftest) brun farge, men kan og gi andre farger. Zooxanthellaen, eller algen, bidrar med photosyntese, og gir produkter fra fotosyntese til korallen. Totalt får korallen oksygen, sukker og fett fra algen som lever i hudvevet dens, mens den gir tilbake karbondioksid, fosfor og nitrogen til algen.

Sjekk ut denne youtubevideoen som bildene er hentet fra om du vil vite mer! :D

https://www.youtube.com/watch?v=IEWJAEkGeNk

IEWJAEkGeNk

Koraller som benytter seg av dette symbioseforholdet kan overleve på lyset i akvariet, og trenger ikke å bli matet.

Men ikke alle koraller har fotosyntetiserende alger i vevet sitt, og disse korallene er avhengige av å spise med polyppene. De fanger mat i form av plankton og noen ganger små fisker eller reker, som de spiser opp. I akvariet kan man mate slike koraller med pellets eller frossen og opptint plankton.

Her kommer noen av mine egne videoer:

Her er fort-film av to polypper av Rhodactis som spiser plankton i vannet (de mikroskopiske små prikkene i vannmassen).

Fortfilm av en gorgonia (sea fan) som spiser plankton. Legg merke til alle de små polyppene som ser ut som hender som griper etter den usynlige maten.

En hjernekorall (LPS) spiser gjerne store pellets om natten. Men disse pelletsene er også fiskene glade i...

Trompetkorall som spiser pellets om natten, og fotosyntetiserer om dagen.

#saltvann #saltvannsakvarium #reefmeet #koraller #oppstart #nybegynner #akvariedrømmen #glassrosa #foredrag #forberedelser #akvarium #hobby #hobbydyr #korall #polypper #video

0

Skriv en ny kommentar