En nybegynners første år. DEL 6: Korall-dip

Sjette del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak. ReefMeet er et arrangement for de som er interessert i saltvannsakvarier, har lyst til å starte eller har allerede ett akvarium. Hvis du er intressert i å delta på neste års ReefMeet, eller ønsker mer informasjon, følg med på reefmeet.no eller på facebooksiden ReefMeet eller Saltvannsgruppa.

Korall-dip og aklimatisering

Så hadde jeg kjøpt mine første koraller. Og fordi jeg hadde lest bøker i forkant, spessielt "Saltwater Fish and Reef Tanks" skrevet av Zechariah Blanchard, nevnt i DEL 2, så visste jeg at koraller må både aklimatiseres og dippes. Dippes? Hva er det? Vel, det er definnitivt ikke holidaydip fra Maarud. Dip er som oftest en Jod-løsning som fortynnes etter oppskriften på pakken. Denne dippen tar livet av små pest og plager, såkalte "hitch-hikers" som sitter på korallene du kjøper, og som du absolutt ikke ønsker å introdusere til akvariet ditt. Det kan og ta livet av nyttedyr, men det er en liten pris å betale for å slippe unna parasitter som kan drepe korallene dine.

Men før du dipper, så aklimatiserer du korallene. Det kan gjøres slik:

- 1: Legg posen med koraller i akvariet og la dem flyte rundt med lyset AV.

- 2: Etter 15 min har temperaturen utgjevnet seg, og korallen kan slippes ut i en liten bøtte/isoporkasse, som bevarer temperaturen til korallen og vannet rundt den. Pass på at korallen er dekket med vann.

- 3: Dra en luftslange du ikke bruker til noe annet, mellom akvariet og bøtten, og sett på en strupeklemme/knyt en stram knute på slangen. Få igang vannet slik at det renner igjennom slangen med hevertprinsippet, slik at det drypper dråpevis ned til korallen. På denne måten vil sakte men sikkert vannet korrallen ligger i bli likere og likere i kjemiske verdier, til de verdiene som er i akvariet. Eventuelt kan du i stedet ta en kopp med vann fra akvariet og helle den oppi bøtta til korallen hvert kvarter, slik at vannet korallen ligger i blir blandet ut slik i stedet. Vannet er ferdig blandet når vannvolumet som korallen ligger i har doblet seg etter gradvis tilførsel av akvarievann.

Så er de på tide å dippe. Slik gjør jeg det:

- Et litermål jeg kun bruker til akvarium, fylles med 2 eller 4 dL vann fra korallbøtta.

- 1 eller 2 mL korall dip konsentrat ekstraheres fra dip-flasken ved bruk av målesprøyte, og sprøytes oppi litersmålet (følg dosering på pakken).

- Korallen legges i litersmålet og blir liggende i 10-15 minutter.

- Etter 10-15 minutter ristes korallen forsiktig nede i dippen for å riste løs døde parasitter og andre småkryp.

- Skyll korallen ved å legge den i et nytt litersmål med AKVARIEVANN (ikke butikk-vann).

- Rist den forsiktig igjen nede i vannet, før den nå plasseres i akvariet.

Over de neste ukene trenger korallen å tilvendes lyset. La korallen ligge på bunn og flytt den senere til den høyden du ønsker den, så den ikke sjokkes/brennes av lyset ditt, dersom du har sterkere lys enn den er vant til.

#saltvann #saltvannsakvarium #reefmeet #koraller #oppstart #nybegynner #akvariedrømmen #glassrosa #foredrag #forberedelser #akvarium #hobby #hobbydyr #koralldip

2

Ønsker deg en fin dag :)

kaosverden89: Ønsker deg en fin dag også, Kaosverden :)

Skriv en ny kommentar