En nybegynners første år. DEL 5: De første korallene.

Femte del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak. ReefMeet er et arrangement for de som er interessert i saltvannsakvarier, har lyst til å starte eller har allerede ett akvarium. Hvis du er intressert i å delta på neste års ReefMeet, eller ønsker mer informasjon, følg med på reefmeet.no eller på facebooksiden ReefMeet eller Saltvannsgruppa.

De første korallene

Etter flere ukers venting var det endelig på tide å fylle kjøpe noe nytt og spennende til akvariet. Noe levende! Vannverdiene var på plass, så hva kan jeg si annet enn: YES! Nå skal det shoppes!

Enkle retningslinjer for koraller man kan enkelt kan starte opp med er:

- Myk-koraller (lærkoraller, xenia, stjernepolypper)

- Skiver (corallimorpharia, av type Rhodactis og Discosoma)

- Knapper (Zoanthus (Zoa) og Palythoa)

Lærkorall (Sarcophyton)

Xenia

Zoa og Discosoma

Lærkorall (Sinularia)

Rhodactis

Grønne stjernepolypper

Palythoa

Alle korallene listet over er koraller som sies å være de mest hardføre og tollerante for dårlige vannverdier. Personlig hadde jeg også god success med lang-polyppet-steinkorral (LPS) i starten:

- LPS (hammerkorall, trompetkorall)

Trompetkorall (Caulastraea)

Hammerkorall (Euphyllia ancora)

Men jeg kjøpte dem såklart ikke så store. Her er et mer realistisk bilde av mine første koraller, og hvor store de var:

Prisen jeg betalte for disse små avbrekkene (kalt frags etter fragmenter) var i snitt 200-250,- pr frag i butikk, eller 50,- pr hode av de myke, flate discosomaene.

Noe man skal være obs på er at koraller driver kjemisk krigføring med hverandre, samt at de også kan brenne hverandre med tentaklene sine. Derfor er det greit å tenke nøye gjennom hva som settes oppstrøms og nedstrøms for hverandre, samt hva som eventuelt kan vokse borti hverandre. Noen koraller kan også være giftige for oss mennesker, så bruk hansker når de håndteres, og gjerne også beskyttelsesbriller og munnbind om du skal pirke på dem. Jeg har selv blitt sprutet i ansiktet av en "skive" som jeg forsøkte å praie av en stein. Men aller værst er Palythoa. Palythoa kan være dødelig giftige for oss mennesker, så om du skaffer deg palythoa, ta forhåndsregler angående håndtering av korallen, så du ikke risikerer helsen til deg selv og de rundt deg. Jeg kommer tilbake til palythoa i et senere innlegg.

I kommende innlegg vil jeg gå over tema slik som

- hvoran korallene introduseres til akvariet

- hva en korall egentlig er for noe

- oppstartsproblemer jeg hadde med de første korallene

#akvarium #saltvannsakvarium #saltvann #reefmeet #oppstart #nybegynner #akvariedrømmen #glassrosa #foredrag #forberedelser #hobby #hobbydyr #nanoakvarium #koraller #xenia #discosoma #mykkoraller #stjernepolypper #palythoa #zoa #knapper #skiver

3

Det er så fint . Ønsker deg en fin dag :)

kaosverden89: Takk skal du ha! Ha en fin dag du og!

Så vakre! Jeg likte spesielt lærkorallen, selv om mange av de andre kanskje var kulere :)

Stine Jensen: Takk, ja, de er alle så forskjellige og kule på hver sin måte, at man liksom vil ha alt på en gang :)

Skriv en ny kommentar