En nybegynners første år. DEL 4: Wow! Det kryper og kravler!

Fjerde del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak. ReefMeet er et arrangement for de som er interessert i saltvannsakvarier, har lyst til å starte eller har allerede ett akvarium. Hvis du er intressert i å delta på neste års ReefMeet, eller ønsker mer informasjon, følg med på reefmeet.no eller på facebooksiden ReefMeet eller Saltvannsgruppa.

Wow! Det kryper og kravler!

Ok, hvor slapp vi forrige gang? Jo, jeg hadde endelig satt opp 34 literen og fått i gang akvariet! La oss hoppe inn i historien ca. rett etter de levende levende steinene. Akvariet ser nå slik ut:

For deg som ikke har lest forrige innlegg eller ikke helt husker... : en levende stein er en stein med masse micro-liv i. Bakterier, småkryp og andre små organismer. Og som vist på bildet, hadde jeg nå fått tak i levende levende stein (kontra de første døde levende steinene).

Den første tiden med innkjøring skal man jo OVERHODE IKKE sette inn noen form for koraller, fisk, eller andre kryp/invertebrater. Dette er fordi bakteriefloraen på de levende steinene må vokse seg større, slik at de er mange nok til å bryte ned avfallstoffer fra fisk osv. Om du IKKE har denne helt essensielle bakteriefloraen i akvariet, så vil giftige stoffer som ammoniakk (NH3) og nitrit (NO2‾) ha høye konsentrasjoner. Etterhvert som bakterier forbruker disse forbindelsene, vil nivået synke til et sunt og ikke målbart nivå, mens nitratnivået vil øke. Nitrat (NO3‾) kan bli farlig i høye doser, men det er derfor vi bruker skummer og tar vannbytter :)

Så, som sagt, ingen dyr! Ikke enda. Nå er det bare å glede seg og planlegge innkjøp, mens man ser på de flotte algene i rosa og grønn, som står og godgjør seg over noen uker.

Men etterhvert som jeg titter og titter på disse steinene, oppdager jeg fler og fler dyr! Blindpasasjerer som er kommet med steinene som en liten bonus! Og som klarer å overleve! Bare se her:

Her ser du en bitteliten og helt nydelig anemone av typen "glassrose"! Glassrosene (Aiptasia) ble umiddelbart en favoritt, selvom akvarister på nett og i butikker kalte dem en pest og en plage. Ugress rett og slett. Vel, jeg syntes glassrosene var søte, den første organismen jeg oppdaget i akvariet. Og dessuten var det bare 1. No problemo. Men disse oppdagelsene skulle ikke bli ferre...

Bitte små sjøstjerner, kalt Asterina...

En eller annen børsteformet fjær-aktig sak (som kunne skvette til og trakk seg deretter sammen når den ble skremt), samt bitte små snegler med sneglehus...

Noe jeg tror er en bitteliten snegle, uten sneglehus...

Piggete søte børstemark...

Og et annet piggete, ikke fult så søtt lite monster!!! Hva er denne piggete ekle greia? Jeg fikk en dårlig følelse. Og det var akkurat som at den visste når jeg så på den, for da smatt den inn i steinen! SHMOKK! Borte... Det tok mange dager før jeg fant ut hva det kunne være, da jeg så dette:

Tuppen på to små føtter og en klo. EN KLO! Det måtte jo bare være en krabbe! Iiiiiiiiik! Og jeg som hater krabber! Ok, et litt sterkt ord. Men likevel. Den gav meg frysninger. Og hva om den skadet de andre dyrene? Etter mye lesing i bøker og googling, fant jeg ut dette: Hårete ukjente krabber = få dem ut! Generelt krabber du ikke kjenner ID på: Få dem ut. Det er ikke akkurat så de viser legitamasjon heller... Følte meg plutselig som en dørvakt som hadde oppdaget en 16-åring på utestedet mitt med 20-års aldersgrense... så jeg skaffet en snegle/krabbefelle! Jeg brukte flere forsøk, for maten i midten av fella ble ofte borte, men uten at krabben hadde gått i fella. Eller... jeg tror den forsto hvordan den kunne komme seg ut igjen. Så en morgen ble jeg heldig. Da satt det lille krypet der. Som en edderkopp på insiden av et glass, som bare venter på at du skal glippe glasset i det du skal kaste den ut....

Men det gikk bra. Krabbelars... eller Teddy, som jeg kalte den, ble løftet opp og ut og lever nå i de evige jaktmarker med alle de andre krabbevennene sine...

R.I.P. Teddy.

En annen rar oppdagelse var denne svarte slimklumpen. Jeg forsto ikke før etter mange dager at det måtte være et slags dyr. Dette var fordi den satt på ett nytt sted hver dag. Og ofte på fremsiden av en stein på morgenen, men utover ettermiddagen var den i sjul bak en stein. Hva i alle dager? En liten blubb? En svart slim-blubb? Da jeg en dag var så heldig å finne den på en av de mindre steinene, løftet jeg ut denne steinen for å få av den svarte slimsaken. Og hva tror du det var?

En superfin nakensnegle! Huden var svart og matt som fløyel! Og den gled elegant runt i den lille boksen på kjøkkenbordet.

Men ettersom jeg ikke klarte å finne identiteten til denne sneglen, Så gikk den samme vei som krabben. Ut og aldri tilbake.

I ettertid har jeg dog funnet ID til denne sneglen, en elefantsnegle, Scutus. Det er en algespisende snegle som kan bli 15 cm, og som jeg gjerne med fordel kunne ha beholdt.

Så, ja, levende stein lever virkelig opp til navnet sitt! Et mylder av liv!

#scutus #krabbe #mark #snegle #asterina #glassrose #aiptasia #levendestein #akvarium #saltvannsakvarium #saltvann #reefmeet #oppstart #nybegynner #akvariedrømmen #glassrosa #foredrag #forberedelser #hobby #hobbydyr #nanoakvarium

4

Hvor mane akvarier med saltvann skal du ha ?

Å , er det veldig vanskelig ?

kaosverden89: Hei igjen :) Takker for kommentar :) Jeg har bare et og skal bare ha et. Men det var fint å oppgradere til et større. 34 liter er ganske lite. Men jeg er ikke kommet så langt i fortellingen enda. For noen år tilbake hadde jeg 12 ferskvannsakvarier. Har du hatt akvarium før?

kaosverden89: For å svare på det andre spørsmålet ditt: nei, det trenger ikke være vanskelig. Men man er nødt for å innse at det kommer til å koste penger, og eventuelt begrense innholdet etter hvor man kutter på budsjettet for teknisk utstyr. Selv har jeg akvariet hjemme hos mamma. Hun mater fisker, og tilsetter vann ettersom det fordamper, så kommer jeg en gang i uken til annenhver uke og skifter to bøtter med saltvann og måler vannverdier. Det tekniske utstyret gjør resten av jobben.

kaosverden89: .... men igjen, selvfølgelig... hvis det først blir noe feil, så kan det være vanskelig å identifisere problemet. Og da kan alt gå rett vest på få timer. Greit å ha oversikt og lese en del i forkant.

Skriv en ny kommentar