Vanningsdag for orkidéene

Noen ganger føler jeg at uken går fra søndag til søndag. Søndagen her er for meg den faste dagen i uken hvor jeg står opp sånn høvelig tidlig, setter på kaffen, og samler orkideene for å vanne dem. Det ble ikke blomsternæring den uken her, men bare den vanlige vanningsrutinen. Det er veldig koselig. Da ser jeg på bladenes helse, ser etter utøy på plantene, og gir en god gjennomvanning av barken i pottene.

På bildet over ser dere samlingen min på 7 orkidéer. Kun Epidendrumen som er i blomst akkurat nå. Ellers består samlingen av en Cymbidium (den store med lange blader), en Phalanopsis (den i glassvase med store flate blader), en Dendrobium (tykke og kraftige stammer), to Paphiopedilum (mange kileformede blader helt til høyre i forkant), og en Brassia/Oncidium hybrid (nesten ikke synlig på bildet).

Gjør klar vannet her. Orkidéer skal ha temperert vann. De er tropiske regnskogsplanter og liker ikke iskaldt vann.

Vannet er klart og pottene er fyllt opp til randen med vann slik at barken blir skikkelig dynket med friskt vann. Slik kan barken og mediet trekke opp maksimal mengde vann og avgi det sakte til plantenes røtter over de neste dagen. Pottene får stå og trekke vann i 5-10 minutter før blomstene løftes ut av vannet og blir satt til å renne skikkelig av i 10 minutter til mens jeg nyter kaffen. I dag ble det Tade fra Solberg og Hansen. Det er min favorittkaffe.

Her står orkidéene og renner av i vasken. Det er ikke bra at barken blir stående i vann i potta over de neste dagene, så det er viktig at alt overkuddsvann får drenere skikkelig.

Til slutt er det viktig å sikre at blader som har blitt sølt vann på, som disse to Paphiopedilumene, får seg en tørk. Bruk tørkerull til så trekke vanndråper opp fra de spisse kilene dersom vannet har rennt ned her. Orkidéer kan få "crown-rot", altså råte, dersom vann blir fanget inne mellom bladene.

Så er det bare å bære pottene ut til det østvendte vinduet igjen og fortsette dagen :) Det er alltid en fordel å vanne på morgenen, så barken får tørket litt før kvelden.

#orkide #orkideer #vanning #planter #blomster #phalanopsis #morgenrutine #plantestell

2

Fine tips :)

kaosverden89: Takk skal du ha :D

Skriv en ny kommentar