En nybegynners første år. DEL 2: Forberedelser

Andre del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak. ReefMeet er et arrangement for de som er interessert i saltvannsakvarier, har lyst til å starte eller har allerede ett akvarium. Hvis du er intressert i å delta på neste års ReefMeet, eller ønsker mer informasjon, følg med på reefmeet.no eller på facebooksiden ReefMeet eller Saltvannsgruppa.

Ok. La oss spole tilbake til høsten 2015. En forventningsfull Tina har bestemt seg for å ta steget, hoppe i det, gjøre de første forberedelsene mot å sette opp et saltvannsakvarium. Men hvor starter man? Det er jo en hel jungel.. eller... hav i denne sammenheng kanskje? Vel, uansett, ett helt hav av ting å sette seg inn i! Hva er viktig? Hvor skal man starte? Tenk om jeg ikke får det til? Det er SÅ mye som skal mesteres. Vannkjemien som skal kontrolleres er mer kompleks enn i ferskvann, og alt det nye tekniske utstyret kan virke noe overveldende. Problemer som kan oppstå er helt uventet, sammenlignet med driftingen av ferskvannsakvarium. Til og med lys og temperaturkontroll er annerledes. Også er det selvfølgelig en helt annen prisklasse.

Det lureste jeg gjorde var å ta en tur på en nett-bokhandel. Se på review av bøker om driffting av saltvann. Jeg kjøpte kanskje litt mange bøker, men de har hjulpet meg enormt! Her er de titlene jeg likte best:

Boken "The Nano-Reef Handbook" var et greit startpunkt for å få litt oversikt. En liten reality-check i forhold til hva en kan putte oppi et bittelite akvarium, med helt konkrete eksempler på hva man kan ha i gitte små akvarier. Kanskje ikke verdens beste oppstarts bok da den bruker komplisserte begreper, men igjen.. det kan jo være min mangel på kjenskap til saltvann, og at enhver bok ville vært vanskelig å lese i starten.

 

Disse to pocket guide bøkene har jeg brukt mye. De har vært flotte oppslagsverk når jeg i starten skulle planlegge hvilke fisk og invertebrater jeg skulle fylle akvariet med. Jeg tror jeg hadde de fast i vesken min hele det første året, og slo opp fiskene jeg så i butikken for å sjekke hvordan de ville komme overens med det andre jeg hadde. Når man skal kjøpe fisk til 400,- kr. pr. stykk, så er det greit at de ikke dreper hverandre. JA, DU LESTE RIKTIG! Det er DYRT å drive med saltvann. Asså jeg mener. Glem småfisk til en 20-kroning eller en 50-lapp, slik du kan komme unna med til ferskvann. Og 400,- er bare en snittpris på de vanligste fiskene. Du finner billigere fisk, ja, men vil du ha noe virkelig flott må du regne med å bla opp 1000-lappene! Så poenget mitt er: FORBEREDELSER! Minnimer risken for tap, så det ikke blir en dyr affære hvor du om så, bokstavelig talt, KASTER PENGER RETT I DO. Er det vært pengene? Vel? Jeg mener JA. Jeg er klar over kostnadene og når man har godtatt at det er dette jeg vil investere sparepengene mine i, så er det greit. Da vet jeg at jeg kan droppe bil, eller designklær, eller dyr sminke (litt overdrevet for å sette det på spissen). Gleden med akvarium er så utrolig mye større. Iallefall for meg :)

Men la oss komme oss videre...

Den siste boken jeg nevner her er "Saltwater Fish and Reef Tanks", skrevet av Zechariah Blanchard. Det var virkelig en god bok. Ikke bare er den morsom og underholdene å lese, men den gir enkel og forståelig informasjon til leseren på en god og oversiktelig måte. Skulle jeg anbefalt kun 1 bok til deg, så hadde det vært denne. Hva kan jeg si? I LUV it.

Andre gode måter å skaffe seg informasjon er å skaffe seg en mentor. Jeg gjorde ikke det, tydde heller til butikkansatte, nettsider og bøker, men en mentor er definitivt noe mange anbefaler, og jeg ser helt klart hvorfor. En mentor kan fortløpende hjelpe med spesifike spørsmål, og bor gjerne i nærheten slik at mentoren kan gi deg tett oppfølging og fange opp problemer du selv kanskje er for grønn til å i det hele tatt se... Kanskje dere til og med kan dra på shopping sammen? Nei, det er ikke sko og neglelakk jeg snakker om. Teknisk utstyr, salt, stein.. you name it! (eller... det får bli opp til mentoren.. i starten kan navn på nødvendig utstyr gå litt i surr..)

Til syvende og sist har viktig kunskapskilder for meg vært bøker, nettsider og butikkpersonal som sagt. Jeg linker til gode nettsider jeg har brukt litt lenger ned, ellers syntes jeg kunnskapsnivået er høyt på de butikkene her i Norge som driver saltvann. Det er ikke så mange av dem, og de jeg har besøkt har vært gode på kunder og på kunnskap.

Ta gjerne en tur innom nano-reef.com eller saltvannsgruppa på facebook for å finne forumer med masse kunnskap og inspirasjon!

#saltvann #saltvannsakvarium #reefmeet #koraller #oppstart #nybegynner #akvariedrømmen #glassrosa #fisk #foredrag #bøker #mentor #butikker #forberedelser #akvarium #bokanmeldelse #hobby #hobbydyr

4

Jeg har så lyst til å starte med saltvanns akvariet :)

Kult å se at noen skriver om det osv :)

Ha en strålende dag :D

kaosverden89: Hei Kaosverden ? Takk for kommentar! Det er bare å følge med så skal jeg prøve å dekke de fleste tema som var relevant for meg det første året ?

Så vakker header! Da jeg startet å lese innlegget kunne jeg ikke forstå den store fasinasjonen for akvarier, men nå ser jeg enda bedre det vakre ved det og jobben som ligger bak. Takk for det :)

Stine Jensen: Wow! For en utrolig hyggelig kommentar! Tusen takk ?? Utrolig fint å vite at man kunne inspirere andre! Nå ble jeg veldig glad! Tusen takk igjen ? Ønsker deg en god helg!

Skriv en ny kommentar