En nybegynners første år. DEL 1: Drømmen om et saltvannsakvarium.

Første del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak. ReefMeet er et arrangement for de som er interessert i saltvannsakvarier, har lyst til å starte eller har allerede ett akvarium. Hvis du er intressert i å delta på neste års ReefMeet, eller ønsker mer informasjon, følg med på reefmeet.no eller på facebooksiden ReefMeet eller Saltvannsgruppa.

Drømmen om et saltvannsakvarium

Jeg har alltid hatt lyst på et saltvannsakvarium. De flotte fargene som lyser opp i stua. De hypnotiserende bevegelsene fra anemonene. Unike symbioseforhold. Ekstravagante, fargerike fisk. Lukk øynene, og se det for deg. Bare gjør det. Det er fint, ikke sant? Og mens du sitter der og drømmer deg bort, kommer tanken: hvorfor skulle ikke jeg og kunne mestre saltvann?
 

Bildene under, med bildetekst, forteller litt mer om akkurat hva som er så spesielt og unikt, og som inspirerer meg med saltvannsakvarium.

Fantastiske farger og former på koraller og fisk. Bildet er tatt i dyreparken i Wien. Hvem er det vel som ikke kunne tenke seg å ha et lite sykke natur hjemme. En glassboks som umiddelbart tar deg med til en tropisk undervannsverden. Hvor du kan drømme deg bort fra hverdagens mas og bare eksistere i din egen sone. Deg og akvarieverden din!

Enda et eksempel på fantastiske farger og former på koraller og fisk. Store konstruksjoner av ulike organismer og liv. Tenk å ha noe slikt hjemme! Bildet er tatt i akvariet Haus des Meeres i Wien.

Koraller som lyser i black-light/ blå-aktinisk lys! En ellers brun korall kan bli helt fantastisk fargesprakende med blå lyskilde! Dette syntes jeg er kjempekult, og dette er ikke noe du ser i et ferskvannsakvarium! Lurer du på hvorfor de har så sterke farger, så må du følge med videre ;)

Fantastisk kamuflasje, som hos denne sjøhesten! Hvis man ikke ser nøye etter, kan man gå glipp av mye!

Utrolige symbioseforhold, som hos disse klovnefiskene som bor i en anemone. Klovnene får beskyttelse mot større fisk av de stikkende tentaklene til anemonen, og anemonen vil til gjengjeld få mat når klovnefiskene tar med seg mat tilbake eller bæsjer, samt at klovnefisken renser anemonen og beskytter den mot fisker som kanskje vil spise den. Det finnes mange symbioseforhold i naturen, men dette er nok et av de mest berømte, nydeligste og søteste.

 

I retrospekt, når jeg ser tilbake, kan jeg si at jeg har en venninne som er veldig nyskjerrig og som biolog og venn får jeg ofte spørsmål fra henne om alt mulig rart, ting som jeg tar forgitt at er allmenkunskap, bare fordi jeg kan det godt selv. Å starte opp med saltvann var en ny verden for meg. Plutselig stod jeg i hennes sko og lurte alt, alt var nytt, og som fersking er det mange wow opplevelser. Alle starte et sted, og vi alle kunne null et tidspunkt.

Har du noen gang vurdert å starte opp et saltvannsakvarium? Eller kanskje du allerede har et? Hva er det som fascinerer deg mest i denne nydelige undervannsverden?

#saltvann #saltvannsakvarium #reefmeet #symbiose #klovnefisk #sjøhest #koraller #oppstart #nybegynner #akvariedrømmen #glassrosa #anemone #fisk #foredrag

0

Skriv en ny kommentar